torsdag den 31. januar 2013

Camodia


Så er jeg kommet til Bali efter, at have sendt min far tilbage mod Danmark og en meget vel overstået tid i Cambodia. Vi har til tider levet ret primitivt i, så der har været meget dårlig mulighed for, at lave blogoplæg, som jeg tidligere har skrevet. Derfor bliver det et langt oplæg med alle højdepunkterne fra Cambodia

Vores første dag gik med lidt let birding omkring Angkor Wat, hvor vi hentede nogle få gode arter bla. Forest Wagtail, Hainan Blue Flycastcher og Black Baza. Derudover brugt vi selvfølgelige lidt tid på, at se templerne. Jeg havde dog alt for høje forventninger til dette. Historien bag og al den tid det har taget, at bygge og udsmykke templerne er afgjort meget imponerende, men det ligner jo alt sammen hinanden. Mange bruger flere dage på at se templerne, men for mig var et par timer altså nok. Derudover var det død frustrerende, at alle de gode motiver blev ødelagt af træhegn, kraner og ikke mindst TURISTER!!  
Angkor Wat

Angkor Wat
Et af templerne i Angkor Wat er helt tilgroet af træer

Et andet eksempel på det tilgroet tempel
Det gemte ansigt

Hmm.....
Crowd surfing

Han sked bogstavligetaget på Angkor Wat
  
Den følgende dag hopper jeg hurtigt over, da den blev spildt på flere templer og ZOO pga. en fejl fra Sam Veasnas side – det firma vores guide kommer fra.

Turen startede først for alvor nu, hvor vi skulle til Prek Toal for forhåbentlig at se Lesser og Greater Adjutants og Milkey Stork. Vi kørte om morgen til en lille havn, hvor en båd lå parat til at sejle af sted med os. Vi sejlede først ud til et lille lokalsamfund hvor vi skulle skifte til en mindre både, for at kunne nå frem til stedet hvor storkene var. Vi fik byttet båd og kom ud til stedet trods lidt vejrproblemer. Der var lavet en platform, oppe i det højeste træ, ud af bambuspinde og snor, for fra man havde udsyn til de forskellige storkekolonier. De almindelige storke var Asian Openbill og Painted stork, det var herimellem de andre tre arter skulle pilles ud. Hurtigt fik vi fundet Lesser Adjutant og Milkey Stork, og efter nogen tid fandt far Greater Adjutant langt ude i toppen af et træ. På vejen tilbage mod fastlandet fik vi samlet en del gode arter op: Black Bittern, Spot-billed Pelican, Black-browed Warbler og Grey-headed Fish-eagle.


Lesser Adjutant
Lesser Adjutant
Spot-billed Pelican
Spot-billed Pelican
Blue-tailed Bee-eater
En lille knægt på vejover for at hente sin legekammerat
Så skulle de på eventyr
Mony og jeg gik kolde på hjermturen
Dagen efter stod på Bengal Florican, en virkelig target art. Det skulle også vises sig at blive den første fugl vi så. Den kom flyvende langt ude over en ris mark alt i mens vi stod og spiste vores morgemad. Vi så i alt 3 Floricaner i løbet af morgenen,derudover fandt vi: Blue Quial, Pied Herrier, Red Avadavat, Slaty-breasted Rail og en masse trash.


Bengal Florican
Ved en 10 tiden satte vi kursen mod Prey Veng, eller White-winged Duck-site. Her boede vi i telte som lokal samfundet havde stillet op til os, derudover var der et par tøser som sørgede for varmt mad tre gange dagligt, samt en lokal knægt, som havde styr på WW Duck.
Sam Veasna gør meget ud af at inddrage de enkelte lokalsamfund for at vise dem, at der kan være økonomi i at bevare naturen, i stedet for at fælde den og jagte dyrene med slangebøsser.


Sådan så vores lejr ud
Og toilettet
Her er mad holdet i fuld sving, mens Daa prøver at score
På vejen gjorde vi nogle stop for at lede efter White-rumped Pygmy Falcon. Efter en del slid fandt Daa heldigvis en fin male.

White-rumped Pygmy Falcon
White-rumped Pygmy Falcon
Udover falken stødte vi inde i en Chinese Francolin, som løb rundt på vejen foran bilen 
Hen modaftenstid kørte vi hen mod det sted hvor anden plejede, at gå til overnatning og hvor den, havde gjort det de to foregående dage. Men det blev mørkere og mørkere og ingen and kom denne aften. Det var sådan vi fejrede fars 50 års fødselsdag. Vi havde egentlig glemt den, men blev mindet om det, da min alarm ringede pga. vi skulle huske, at tage malariapiller.

Næste morgen var vi på jagt efter anden endnu en gang, men nu ved et andet skjul,desværre også uden held. Dog fik vi set lidt gode arter på vej dertil: Red-billed Blue Magpie, Black-headed Woodpecker og Yellow-crowend Woodpecker.
Denne aften var vi igen på plads i samme skjul som foregående aften, men optimisme var der ikke meget af. Mens vi ventede kom et par Great-slaty Woodpecker, som vi fik gjort godt hidsige med en omgang play-back. Det var næsten blevet helt mørkt da det lyde ”Three WW Duck is comming” over Monys (guidens navn) walkie. Det var Daa vores driver, som har set dem mens han sad og ventede ved bilen. Få sekunder efter hørte vi dem også, men flyvende væk. Vi begyndtw at pakke vores ting sammen og stilte os ud af skjulet for at vente på lokalguiden. Men pludselig, 7 min senere, kommer de meget larmende flyvende tilbage og landede i deres sædvanlige træ. Vi fik et fint kig på den inden alt lyset forsvandt, og dag blev til nat. Lidt efter kom lokalguiden tilbage til os, og fortalte, at de var blevet jagtet væk af en Grey-headed Fish-eagle og var derfor fløjet hen til os.
På vej tilbage til bilen når vi lige at samle en Oriental Scops-owl op.

Oriental Scops-owl
Denne morgen starter vi ud med at birde i skoven rundt omkring lejren, hvor vi bla. finder: Golden-fronted Leafbird, Black-necked Stork og Greater Yellownape som de bedste.
Golden-fronted Leafbird
Herefter forlod vi Prey Veng og fortsatte med Tmatboey, stedet for White-shuldered- og Giant Ibis – Giant Ibis er uden tvivl en af de arter jeg havde håbet alleer mest at se på hele min tur. Vi når frem til Tmatboey ved eftermiddagstid, hvor vi gik en tur i skoven omkring det træ WS Ibis som regel kom for at overnatte. Her flusher vi en Spotted Wood-owl fra dens day roost og overraskede en WS Ibis, som skulle lige til at lande, men fik øje på os og drejede af. Derudover fik vi styr på en del af de mere almindelige arter, som vi ikke havde set i Prey Veng pga. megen tid i skjul.
En lille time inden mørkets frembrud satte vi os med udsigt til træet hvor WS Ibis forhåbentligt ville komme til overnatning, men pga. at underbevoksningen tæt på træet var ved at blive brændt af, skiftede vi lokalitet fordi lokalguiden havde en formodning om, at ilden ville holde Ibiserne væk. Heldigvis fandt vi en flok på ca. 12 fugle det andet sted.
White-shuldered Ibis på night roost
Næste morgen stod vi op længe inde det blev lyst for, at gå til Giant Ibis stedet. Med vores pandelamper og anført af vores lokalguide gik vi af sted udover nogle udtørrede ris marker. Vi kunne i måneskæret se tre fugle, i toppen af et træ, op mod stjernehimlen, men det var umuligt at sige om det var Ibiserne eller blot Wolly-necked Storkes. Det skulle heldigvis vise sig, da solen langsom stod op, at det var to Ibiser og en Stork. Da morgensolen begyndte at skinne på dem, blev de langsomt mere aktive og snart kunne der høres mindst seks forskellige Giant Ibis rundt omkring – kønt lød det ikke lige frem, men en stor oplevelse. Her var der også en flok WS Ibis som vi fik et noget bedre kig på en dagen før. De kom nemlig flyvende til, for at fouragere imellem en flok køer.
Giant Ibis - Denne ibis blev genopdaget i 2001 vha. en fotofælde
Giant Ibis
Giant Ibis
White-shuldered Ibis - denne ibis er også meget sjælden og kan kun ses i Cambodia og Vietnam
White-shuldered Ibis
Spotted Wood-owl på day roost
Eftermiddagen og næste morgen brugt vi langs en flod en halv time fra lejren. Dette er stedet, at se Pale-capped Pigeon i Cambodia. Heldigvis havde vi set den i Thailand, fordet lykkedes os nemlig ikke at finde den her, dog var der mange andre gode fugle f.eks.: Stork-billed Kingfisher, Blue-Bearded Bee-eater, Bright-headed Cisticola og Savana Nightjar.

Blue-bearded Bee-eater
Herefter gik turen mod Veal Krus også kendt som Vulture Resturent. Her havde de bygget et skjul, som vi kravlede ind i inden det blev lyst. 25 m foran skjulet var der lagt en død ko, hvis skind var snitte op. De første dyr der kommer for, at nyde godt af koen  var tre jackaler, herefter, da solen var stået op væltede 100 gribbe, fordelt på tre arter, ned fra de omkringliggende træer for at kaste sig over koen. Men de fik ikke bare lige lov. Det var jackalerne der bestemte og de fik meget tid til at gå med, at jage rundt med gribbene. På et tidspunkt gav de dog op og så kunne ædegildet ellers begynde. Der kom i alt 101 gribbe ned til ådslet – 10 Slender-billed-, 6 Red-headed- og resten White-backed Vultures. De asiatiske gribbe er uhyrligt truet efter en giftkatastrofe for år tilbage, som udryttede mere en 90% af bestanden!  

Jackalen  fanget i dens gribbejagt


Red-headed Vulture

På dette billede ses alle tre arter gribbe med Red-headed i front, Slender-billed lige til venstre for, med lys ryg og resten White-backed
Red-headed med en luns ko i næbet 
Slender-billed i centrum
En ung White-backed
White-backed
White-backed

Solnedgang fra Vulture Restura

Efter denne fantastiske morgen kørte vi i mod Kratie, en by langs Mekong floden. På denne eftermiddag og næste morgens sejltur havde vi fornøjelsen af art som: Asian Golden Weaver, et par Chestnut-winged Cuckoos, mange Rusty-rumped Warblers, en håndfuld Small Pratincoles, det samme af Mekong Wagtail, som er hovedårsagen til at mange fuglekiggere vælger, at tage til Kratie. Men ikke mindst havde vi også stor fornøjelse af floddelfinen Irrawaddy Dolphine.     

Irrawaddy Dolphin
Mekong Wagtail
Efter morgens sejltur kørte vi til Seima Protected Forest (S.P.F) hvor vi skulle være i 3 dage. Vi ramte en perfekt eftermiddag hvor vi på blot et par timer havde nogle meget eksklusive arter: Golden-crested Myna, Red-vented Barbet, Heart-spotted Woodpecker og en helt enestående oplevelse, af den ellers sky skovhøne Germain’s Peacock-pheasant som støvbadede, af tre omgang, foran os midt på grusvejen.
Germain's Peacock
Heart-spotted Woodpecker
Heart-spotted Woodpecker
Heart-spotted Woodpecker
Næste morgen gik vi hårdt efter Green Peafowl. Det lykkedes os hurtigt at finde en hun, der sad langt inde i skoven, på en gren, og stadig ikke var vågnet. Mens vi spiste vores morgen med kom der en del fugle flyvende over os, de bedstevar: Pin-tailed Green Pigeon, Great Hornbill, flere GC Mynas, Orange-breasted Green- pigeons samt mange almindeligheder. Men der kom også en Peafowl male med sit harem på seks females, der skulle ned for at drikke ved en lille opdæmmet pool.

Green Peafowl
Resten af dagen var der ikke meget at skrive hjem om da vi brugte meget tid på at finde Pale-headed woodpecker, som er en bambusspecialist. Det lykkedes desværre ikke, og det eneste vi kunne opdrive var nogle få andre bambusspecialist så som: Grey-faced Tit-babbler, Yellow-bellied Warbler og Puff-throated Babbler.
Yellow-bellied Warbler
Men de skulle heldigvis vise sig endnu engang at blive en god eftermiddag hvor vi fik en del nye turarter så som: Banded Broadbill, en male Sibirian Blue Robin, og ikke mindst endnu en (træls) pittaoplevelse.
Vi fik en Bar-bellied Pitta spillet så tæt på, at vi kunne høre, den gik og smed med bladende og som om det ikke skulle være nok, kom den også med sit alarm skrig hvilket betyder, at den helt sikker havde set os. Endnu værre skulle det blive, da vi på vejen tilbage mere eller mindre gik direkte ind i en ny fugl, som vi først blev opmærksomme på, da det er for sent. Den komme med samme alarm kald to gange inden den trek sig lidt tilbage i skoven, uden for vores synsfelt. Jeg for den hurtigt optaget og via play-back logget tættere på igen. Så tæt at far når at se fuglen side i kanten af stien inden den fiser over. Desværre er det blevet for mørkt til at han kan se nogle kendetegn på den – så tæt på, og samtidig så langt fra!        


Den sidstetid i S.P.F brugte vi på et nærliggende bjerg kaldt Dakdam. Vi var slet ikke forberedt på dette sted og når vi spurgt ind til hvad vi kunne forvente, fik vi aldrig et brugbart svar. Men det oversteg alle forventninger!
Det var en meget anderledes måde at birde på i forhold til hvad man normalt gør. Der var ikke lavet nogle stisystemer, så måden det foregik på, var ved at stille sig op lige i skovbrynet og så spille Collard Owllet. Det for mange småfugle frem for at skæld ud, på den måde kan man stille sig et godt sted og pille alle de gode fugle ud. Men man har travlt, der kan komme rigtig mange fugle ind på denne måde. Vi fik lokket arter som: Silver-eared Mesia, White-browed Scimitar-babbler, Speckeld Piculet, Annam Barbet, Black-browed Fulvetta,Chestnut-fronted Shrike-babbler og White-bellied Erpornis ud. Herudover fandt vi White-cheeked Laughingthrush, Marron Oriole, Pied Herrier, Black Bulbul,Pin-tailed Parotfinch og Bay Woodpecker.

Maroon Oriole
Efter denne ret så indbringende eftermiddag og morgen havde vi en 7 timers køretur til turistbyen Kompot, hvor vi havde tre overnatninger. Fra Kompot er der ca. en time til toppen af Bokor. Dette er mere eller mindre det eneste sted hvor det er muligt at se Chestnut-headed Partridge, hvilket også klart var vores targetart. Vi brugte det meste af den første morgen på at spille den frem, de steder hvor de havde haft den i november da de var på øvelseslejr. Men desværre kun med det resultat, at vi hørte en respondere lagt væk. Mony mente at grunden til, den ikke kom, var pga. årstiden, for da de var der i november, skulle de blot spille en strofe og så kom den høvlende frem. Derfor besluttede vi os for ikke at bruge mere tid på den, da vi hellere ville se mange fugle. Men skoven var helt død selv om det stadigvæk var morgen!
Ved en 11-tiden vendte vi om på stien for, at gå tilbage mod bilen og madpakkerne. Men lige i det samme kom en Orange-headed Thursh susende forbi os. Det var desværre kun mig der nåede, at få et glimt af den, men det gav lidt optimisme og en tro på, at det var mere at komme efter. Næsten helt ude af skoven hører vi, den karakteristiske skramlende med blade! Hurtigt finder jeg Partridgeen stillestående på en sten 15-20 m inde, alle for den set godt på stenen og mens den skramler lidt videre, inden den forsvinder for os. Heldigt og FEDT!!! Vi for spist vores frokost veltilfredse oven på en ellers meget sløj dag. Herefter kører vi et lille stykke ned af bjerget til en anden lokalitet langs et lille vandløb, på vejen ser vi en trail, der ser ret god ud og aftaler, at prøv den til eftermiddag.
Lokaliteten ved vandløbet er ikke vildt produktiv, men giver en del repriser hvilket al tider godt, da men ikke altid ser regnskovsfugle lige godt!
Vi kører nu op ad bjerget igen til den aftalte trail. Mony havde aldrig været på trailen før så vi anede ikke hvad vi havde i sigte. Skoven var også her ret død, men jo dybere ind vi kommer, og desto senere eftermiddag det blev, desto flere fugle kom der frem. Bla. kan nævnes: Lesser Rachet-tailed Drong, Sulpher-breasted Warbler, mange bryn og en del Alströms Warblers. Men pludselig midt i det hele komme en Trogon susende og lander lige for os i den retning jeg kigger, første tanke er Orange-headed pga. helt ensfarvet ryg og nakke, men da den flyer et splitsekundt efter kan jeg se en helt rød mave altså Red-headed female. Ny art, og så er Trogoner bare altid en fornøjelse at se! Vi bevæger os herefter langsomt videre i håb om at den sidder lidt længere fremme ad stien, men desværre uden held. Snart bliver vi opmærksomme på en underlig lyd som vi ikke rigtig kan finde ud af hvad er, måske endnu en White-browed Scimitarbabler, men et eller andet leder tankerne over på Large. Alt i mens vi undrende står, uden overhovedet at bliver klogere, siger det pludselig $$$ lige bag os. Jeg for med det samme øjenkontakt med min far – ”BLUE” lyder det i munden på hinanden. Jeg finder med det samme fuglen, eller rettere sagt fuglens vinge. Man kan kun se en del af den helt blå vinge mellem to blade, ellers er fuglen helt tildækket. Et lille stykke tid efter hopper den ned, på stien, fra sin gren hvor hele fuglen bliver synlig! Vi står nu og kigger på vanvittig flot Blue Pitta Male der langsomt bevæger sig væk fra os. Da den er ude af syne optager jeg to strofer af den. Mens vi stadigvæk kan høre den kalde, bevæger vi os lidt længere væk fra den og sætter skjulet op. Vi for os sat til rette bum still og spille dens lyd. Desværre for vores linser og for Money, som ikke var høj nok til at se den, forblev den tavs i skoven. Det var fedt!!!
Lesser Racket-tailed Drongo
Black-browed Barbet
Næstemorgen besluttede vi selvfølgelig at prøve lykken på samme trail og det starter også ret godt! Mens vi spiser vores medbragte morgenmad kigger vi på den 4 m brede trail i håb om at noget skal krydse over. Der går ikke længe før far finder den første Orange-headed Thrush. Vi så i alt på turen 5 Orange-headed Thrushes og Money havde hid til kun set 1 meget dårligt for nogle år tilbage! Dette er bare et af mange eksempler på hvor lidt kendskab der er til fuglelivet i Cambodia på de lokaliteter, som ikke bliver besøgt med jævne mellemrum!
Pludselig lyder det Rail, nej Partridge fra min far, Hvad for en? spørger jeg uden at få et svar, forvirret træder han væk fra skopet så jeg kan fået kig, fuglen begynder igen at bevæge på sig, SKOVSNEPPE, er den her???  ØV det var ikke ligedet hit, vi havde håbet på at finde, anyway var det meget sjovt og Mony fik endnu en ny art og så endda en han ikke anede hvad var!
Efter denne ret sjove start bevægede vi os ind i skoven. Vi nåede dog ikke langt ind i før vi blev stoppet af en ret anonym lyd, men som vi ikke lige kan finde nogen fugl til. Straks efter lyder det Streaked Wren-babbler fra far. En meget lidt sky og små kaldende Streaked Wren hopper, tids nok til at alle får den at se, rundt i bregnerne foran os, inden den krydser stien og forsvinder. Klokken er på dette tidspunkt 7 og morgen er lang endnu! Da vi kommer til stedet hvor vi dagen før havde Pittaen sætter vi igen skjulet op og spiller musik for den! Men desværre responderer den kun et par gange og gør derefter desværre ingen væsen af sig! Denne trail, som var så fuglerig blot 15 timer tidligere er nu helt død – ufatteligt hvordan det på så kort tid kan skifte. Derfor besluttede vi at bruge eftermiddagen nedenfor bjerget i mangroven, hvor der skulle være Copper-thorated Sunbird og lidt andre mangrove specialister. Men da vi ankommer dertil bliver vi slemt skuffet. Det var så lavet mangroveskov, at det knapt kunne kaldes mangrove! Der varselvfølgelig heller ingen Sunbird og den eneste specialist vi fandt, var Golden-bellied Gerygone!

Det meste af den efterfølgende dag blev tilbragt i bilen, bortset fra den sene eftermiddag hvor vi birdede et andet Florican Grassland end det første. Efter allerede at have set Floricaner gik vi hårdt efter Quails og Larks da vi missede dem det første sted. Vi fandt 3 Small Bottonquails, 10 Oriental Skylarks, ca. 20 Richard’s Pipits og mindst 500 Red-thorated Pipits. Men det bedste var nu alligevel de to Floricaner, som vi denne gang mere eller mindre havde på flyvende klodshold!
Herefter kørte vi til Siem Reap, hvor var det fantastisk at få en pizza oven på 48 moltider ris!

Nu var den sidste dag kommet, og det betød ATT. Det er åbenlands- og især vandfugle man tager til ATT for. Vi fik set en del repriser samt arter som vi ikke så andre steder end her, deriblandt var: Blue-breasted Quail, Small Bottonquail, Cotton Pygmy-goos, Rosy Starling, Baya Waever, Black Bittern, Sarus Cranes, Greater Spotted-eagle, White-browed Crake samt en krydsning mellem Milkey og Painted Stork.


Det var sået indblik i hvad vi oplevede i Cambodia i de 18 dage vi rejste rundt fortalt på 3200 ord.

Nu gælder det de Indonesiske endemer! 

3 kommentarer:

  1. Hej Lillebror,
    Efter en dejlig middag ude hos farmor, har vi nu set billederne fra jeres tur. Det ser fantastisk flot ud og dejligt med en berigende tekst med masser af fagsprog, kommer der en oversættelse senere? :)
    Farmor har læsestof til mange aftener nu!
    Pas på dig selv.
    Knus Mor, Far, Farmor og Søs

    SvarSlet
  2. hej Jeppe
    Spændende blog, masser af fine billeder af MEGAER allerede tidligt på din SØ Asien rejse- glæder mig til at følge med fortsat
    bedste hilsener Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Doktor Læssøe

      Mange tak, og der er kommet en del flere siden du skrev for 3 måneder siden!

      Jeg regner med en Sumatra tur, med Way Titias på programmet, inden længe. Har desværre ikke råd til at betale det ene mand!

      Hilsen Jeppe

      Slet