fredag den 30. august 2013

Maludam & Kubah National Park - Sarawak

Efter Buton og Wangiwangi havde jeg 4 flyvninger for at komme til Sarawak, hvilket tog et par dage. Efter at være landet i Kuching fandt jeg mig et hotel og fik arrangeret transport til Maludam følgende dag. Her skulle jeg se Hook-billed Bulbul som nr et target, men derudover også arter som Cinnamon-headed Green-pigeon plus Scarlet-breasted og Brown-backed Flowerpecker. Dog blev jeg godt og grundigt skuffet da jeg ikke kunne finde en bådman der ville sejle med mig for under 500 myr. Derfor blev det kun til 3 timer en morgen og derefter pakkede jeg sammen og tog tilbage til Kuching! Ekstremt fostrende, og jeg fandt ingen af arterne! Da jeg ankom til Kuching tog jeg en taxi til Kubah National park blot 30 min udenfor byen. Her tilbragte jeg et par dage, men det var ret småt med fugl og blev kun en Puff-backed Bulbul og en lille familieflok Black-throated Babbler, der fouragerede langs stien, som de bedste arter.
Familien i Maludam plus mig i bryllupstøj med en ladyboy ved min side

Scaly-crowned Babbler
Scaly-crowned Babbler
Derfor besluttede jeg at prøve lykken i en anden del af parken blot få km derfra, men i lavere højdemeter. Endelig havde jeg lidt mere held med mig da en stor busk, lige ved siden af mit værelse, stod med store modne bær. Det gav 7 Bul arter, 4 Flowerpeckere, 4 Sunbirds og da 3 Little Green-pigeon kom ind blev håbet om Jambu større, dette blev desværre kun ved håbet, men to arter kom ind som i den grad overskyggede alle de andre nemlig Grey-bellied Bulbul og Brown-backed Flowerpecker! To gode arter der gav lidt gejst igen efter meget modgang og få fugle de sidste par uger.
 
Grey-bellied Bulbul
Grey-bellied Bulbul
Grey-bellied Bulbul
Grey-bellied Bulbul
Grey-bellied Bulbul
Grey-bellied Bulbul
Orange-bellied Flowerpecker
Speckled Bulbul

Speckled Bulbul
Van Hasselt's Sunbird
Van Hasselt's Sunbird
Van Hasselt's Sunbird
Dusky Munia
Brown-throated Sunbird
Red-throated Sunbird - Danum
Disse to arter er ikke helt nemme at adskille i felten, så dette var en god lejlighed til at knytte et par ord dertil. Først og fremmest er Red-throated mere rød i struben og ikke mindst kinden, dette kan dog snyde alt afhængig af lys. Derudover er der forskellen på udbredelsen af det lilla gloss i vingen - Red-throated har minimalt og derved kommer fuglen som helhed til at virke meget mere rød. På billedet ser det ret nemt ud, men de ses som oftest nedefra, i toppen af en trækrone vimse hurtigt rundt, hvilket besværliggøre bestemmelsen en del.
Nu er jeg ellers tilbage i Kuching for at flyve til Long Lellang i morgen hvor finalen skal stå. jeg har 7 dage til 2 nye pittaer, 2 nye Blue-flycatcher, 2 nye Frogmouths og en Broadbill, det bliver svært, men sjovt!

Buton & Wangiwangi

Buton blev desværre ikke den helt store succes i og med jeg dippede på gøgen, som var hovedårsagen til jeg tog dertil. Dog fik jeg Pale-bellied White-eye, som ikke er sjælden, men har en udbredelse begrænset til den sydøstlige halvø, hvor fuglefolk normalt ikke kommer. Det er egentlig heller ikke fordi Hawk-cuckooen er sjælden, den er bare vanvittigt svær at finde fordi den stort set kun er vokal om natten og tavs i løbet af dagen. Det lykkedes mig at få en optagelse af den som vil være brugbar for andre der prøver på den, og når jeg engang vender tilbage. Efter Buton sejlede jeg 4 timer ud til en lille ø ved navn Wangiwangi for, at slappe lidt af oven på mange måneders intensiv birding. Men der var selvfølgelig også lige en race af Pale-bellied White-eye, som har lyst næb og lysere gul strube – racen er stadig ubeskrevet, men det ligner mest af alt en split, når den en gang bliver det. Udover denne White-eye fik jeg endelig også fundet en Red-backed Bottonquial da en han krydsede over vejen på vej til lufthavnen. Derudover fandt jeg, hvad mest af alt ligner en Varibel Goshawk, som dermed vil være en ny art til Sulawesi regionen. Efter at have fundet fuglene stod den på dykning – dejligt at komme ned igen, sidst jeg var det, var i Thailand. Et helt fint dyk, men ingen Mandarin Fish som jeg virkelig havde håbet på at se – Wakatobi øerne, som Wangiwangi er en del af, er det eneste sted på Sulawesi den ikke er, det var jeg ikke forberedt på!

Varible Goshawk
Varible Goshawk
Varible Goshawk
Island Monarch

torsdag den 15. august 2013

Pelleng, Sangihe & Talaud

Efter Borneo fløj jeg videre til KL sammen med K2 og Søren Kristoffersen. Her skiltes vores veje (helt samme sted som med far 7 måneder tidligere) det endte med at de begge fløj til Singapore selvom især Søren var på vej til Sipadan mange gange. Jeg selv fløj til Jakarta for at mødes med Mike Catsis for næste dag at starte turen til 3 små og remote øer omkring Sulawesi. Den første ø var Pelleng, som ligger 4 timer i både fra Luwuk. Her havde vi 5 dage fordelt på to lokaliteter - 3 dage i bjergene/bakkerne og 2 dage i kyst skov. 

Ankomst til Luwuk

Ankomst til Pelleng inden 5 timers gå tur på til en lille landsby 


Egentlig er arterne meget de samme på de to lokaliteter, dog er det kun i skoven langs kysten man finder Sula Scrubfowl, hvor i mode Banggai Crow og Pelleng Leaf-Warbler kun er i bjergene. Vi var under alle dagene plaget af helt ufatteligt meget regn hvilket betød at vi to dage i træk først kunne begynde at birde kl 14 da det klarede op. Heldigvis gik det ikke så galt som det på visse tidspunkter tegnede til. Vi missede blot en endemiske fugl, Red and Black Thrush og fandt alt andet : Banggai Ceow, Helmeted Myna, Sula Pitta, Banggai Scops, Sula Scrubfowl, Slayty Cuckoo-shirke, Leaf-warbleren, Banggai Fruit-dove, Hanging-parrot, Henna-taild Jungle-Flycatcher og Moluccan King-parrot.
Banggai Fruit-dove
Moluccan King-parrot
Banggai Crow
Henna-tailed Jungle-flycatcher
Banggai Scops-owl
Grey-sided Flowerpecker
Black-naped Oriole
Commoen Cicarderbird
Sulawesi Serpent-eagle
Slaty Cuckoo-shirk
Familien vi boede ved i den lille Landsby
Familien vi boede nær kysten
Efter Pelleng havde vi to dage mere eller mindre uden birding da vi skulle med både fra Pelleng til Luwuk, derfra fly til Makassar hvor vi havde et skift for at flyve til Manado, og derefter en 7 timers bådtur, til Sangihe, følgende dag. Dog lykkedet det os at finde 2 Heinroth's Seawather på vejen over til den lille ø.

Vi havde her kun 2 dage og frygtede derfor meget for regn, som kunne spolere alt birding ligesom det næsten gjorde på Pelleng. Dog var vi mere heldige her og undgik næsten regnen den første dag hvor det også lykkedes os så godt som, at ryde op. Føste endem der kom på listen denne dag var Hanging-parrotten, der efter Elegant Sunbird, som blev efterfulgt af Sangihe Lilac-cheeked Kingfisher. Herefter gik vi efter min target på denne ø, Cerulean Paradise-Flycatcher, det skulle tage os godt 2 timer at finde dem, og det var 2 timer hvor vi mere eller mindre kravle os vej op gennem et vandløb hvor vi så heldigvis havde 5 stk. - man regner med at der er under 100 fugle tilbage. Pludselig fandt jeg hvad jeg mente måtte være Shrik-thursen, dog var det ca 100 for lavt for den. 10 min efter genfandt vi den heldigvis og den var god nok, det var kun 2. gang Wesley havde set den så lavt nede. 
Da vi endelig havde fundet vores vej ned kørte jeg på politistationen for at melde vores ankomst, og som sædvanlige var der ingen problemer i det. Derefter stod den på owling i skov kanten. Wesley og en anden kunde hade prøvet at finde den de seneste 3 dage, men havde kun hørt den, hvilket gjorde os ret nervøse. Dog tog det ikke mere end 2 min at spille den ind i et eneligt træ hvor den var nem at spotte. Det var virkelig en af de dag hvor alt kunne lade sig gøre! Næste dag havde vi derfor god tid til bare at nyde at kigge på fugle, mens vi eftersøgte den mystiske Sangihe White-eye, som ikke er set i over 17 år. Desværre uden held, men vi fandt endnu en Shrik-thursh alt i mens regn og torden vejr drev ind over os og satte en stopper for det hele.
Elegant Sunbird
Yellow-eyed Imperial-pigeon
Sangihe Lilac-cheeked Kingfisher
Cerulean Paradise-flycatcher
Cerulean Paradise-flycatcher
Brown Cuckoo-dove
Grey-sided Flowerpecker
Yellow-sided Flowerpecker
Sangihe Scops-owl
Sangihe Scops-owl
Sangihe Scops-owl
Sangihe Shirke-thrush
Sangihe Shirke-thrush
Sangihe Shirke-thrush
Næste morgen var det ellers på samme 8 timers bådtur tilbage, denne gang valgte vi dog VIP pladser, hvilket var godt givet ud for de ekstre 60 kr.

Efter denne succes tur til Sangihe stod den på Talaud hvor der kun er 4 endemer hvor af den ene, Talaud Rail, ikke har været set af siden 96. Derudover galte det Talaud Kingfisher, Red-and-blue Lory og Talaud Bush-hen. Det skulle dog vises sig at blive hårdere at finde arterne end vi på nogen måde hade forestillet os. Øen var meget anderledes i forholde til Sangihe som blot ligger 100 km derfra. Hvor Sangihe er en vulkanø med bjerge er Tallaud en koralø og helt flad. Regn var kun i form af korte byger, men til gengæld var det allerede så varmt kl 9, at vi som regl valgte afslapningen i airconditionnen på værelset ind til kl 3.30 hvor det så småt begyndte at være muligt at være i felten igen. 

Underligt nok fandt eller hørte vi ikke engang Bush-hennen selvom vi havde GPS koordinater på det sted hvor Rob så den på hans sidste tur, og hvor han sagde at den var almindelig - forkert årstid måske. Derudover havde vi en Talaud Kingfisher plus et par hørte - den kan, mere eller minder kun kendes fra Collard på stemmen. Og det lykkedes os desværre aldrig at finde en siddende Red-and-blue Lory, men kun overflyvende fugle. Alt i alt så var det en succes selvom jeg gerne ville have genfundet den Rail.
'Talaud' Red-bellied Pitta
'Talaud' Red-bellied Pitta

'Talaud' Red-bellied Pitta
Talaud Kingfisher
Talaud kingfisher
Rufous Paradise-flycatcher
Rufous Paradise-flycatcher
Ellers er jeg på vej øen Buton, Sydøst Sulawesi, for at finde Sulawesi Hawk-cuckoo og Sulawesi White-eye. Derudover håber jeg på at få lidt tid til at dykke da jeg ikke ved om jeg kommet tilbage til en strand før turen sluttet den 25 September.