Sulawesi & Halmahera

torsdag den 11. juli 2013

Tambun og Toraut

Efter morgnen på bjerget fik vi pakket vores ting og kørte afsted mod et lille homestay mellem Tambun og Toraut.
Første morgen blev af den tidlige af slagsen. Vi kørte afsted kl 3.30, men 4.30 havde været mere passende. Man skal være der tidligt for at se Maleoerne hoppe ned fra deres nightroosts for at lægge æg, når først æg er lagt trænger de dybere ind i skoven igen! Det er uden tvivl en af verdens mest imponerende fugle. Den kommer ind til dette sted for at lægge sit æg ca 20 cm nede i jorden hvor der er et par og 30 grader da jorden er varmet op af underjordiske hotsprings. Efter ægget er lagt forlader parret æglægningspladsen for at komme igen 3 uger senere, dette gør de ca 13 gang i løbet af en ynglesæson. Hvad der er endnu mere imponerende er at ægget efter 60-70 dage klægges og ud kommer en lille flyvedygtig lille Maleo. Selvom det var udenfor ynglesæson var der stadigvæk nogle få par, der kom for at lægge æg. Jeg var heldig at se to fugle, dog var det meget kort og fik kun lorte fotos, så vi besluttede at prøve igen om eftermiddagen. Om eftermiddag kommer de par, som vil lægge æg den følgende morgenen, nemlig ind og overnatter i træerne omkring hotspringet.



Da klokken var blevet lidt over 7 gik vi en lille rute inde i skoven hvilken var særdeles indbringende! Først kom 3 Lesser Sulawesi Hanging-parrots flyvende sammen med en Greater så størrelseforskellen på ca 5 cm var nemt at se, ellers kan det godt være noget bøvl  at få den sikkert bestemt da man ikke kan nå at se det røde næb i flugt - hvis man er vandt til Hanging-parrots er den også "nem" at tage på stemmen! Herefter gik vi ind i skoven hvor vi straks fandt min. 3 Red-backed Thurshes som jeg missede i Tangkoko, derefter hoppede en Red-bellied Pitta ud på stien foran os, en Maroon-chinned Fruit-dove kaldte fra toppen af et træ inden den lidt efter kom ned i lavere højde og blev synelig og lidt længere inde af stien sad en Sulawesi Darwf-Kingfisher! Alle artet som jeg sammenlagt har bruget 5-6 timer på ar finde i Tangkoko og her tog det 30 min - om jeg var heldig eller badass ved jeg ikke, men en god halv time var det i hvert fald. Dog var skoven ligesom i Tangkoko, helt død! Der var ingen små fugle i underskoven så det var vildt svært at holde koncentrationen!
Red-backed Thrush

Red-backed Thrush

Da vi kom ud af skoven kørte vi en lille time hen til rangerstationen i Toraut hvor en Speckeled Boobok dayrooster på loftet. Den har boet det de sidste åringer, men det var en lettelse at se den - en eller anden dag skal den jo dø eller forsvinde!
Speckeled Boobok

Speckeled Boobok
Derefter kørte vi tilbage for at få noget frokost, hvorefter vi igen gik efter Maleoen. På køreturen derhen stoppede driveren pludselig brat op, og nedenfor gik to Barred Bottenquils, som hurtig forsvandt ind i græsset i vejkanten, men heldigvis fandt jeg dem igen og havde de to fugle synlige i ca 20 sek. Endelig fik jeg denne art, det er ikke fordi den er sjælden, og den har en vid udbredelse, men landbrugs land er ikke den lokalitet jeg har brugt mest tid på, så derfor har jeg ikke fundet den før nu. Derudover sket der ikke meget i skoven, en enkelt Lilac Kingfisher, før en Maleo løb frem på trailen for bagefter ar flyve op i et træ. Nu var det bare om at finde er "vindue" for at få et foto. Efter noget tid lykkedes det mig da også.

Maleo
Maleo
Maleo
Men det blev først godt da vi fandt to nye fugle, hvor af den ene sad i det yderste træ i kanten af skoven. Dette betød, at der var meget mere lys at gøre med da jeg faktisk kunne stå uden for parken og tage billederne.

Følgenden morgen kørte vi tidligt for at komme til Gorontalo hvorfra jeg skulle videre til Nantu Forest for at se Babirusa, andre pattedyr samt både chance for Blue-faced og Snoring Rail.

Dette floppede dog fuldstændig og efter en 3 timers bustur, en overnatning hos en lokal famile i den nærliggende landsby, en 3 timers sejltur følgende morgen blev jeg nægtet adgang fordi jeg ikke hade noget permit. Dette vil dog sige, at deres chef havde det på en mail, men da det var weekend havde kontoret lukket og jeg kunne ikke få det. Derfor besluttede jeg at tage ud i skove for bare at møde ham der, desværre blev jeg en dag forsinket pga et uvejr, så vi ikke kun sejle om eftermiddagen, hvilket betød at han var taget afsted da jeg ankom. Lort lort lort, spildte en masse penge, tid og ikke mindst chancen for at se nogle vildt fede ting. Anyway, så var der ret mange fugle på sejlturen dertil: Spotte Harrier, Racket-tails, Black Pigeons, Commen Kingfisher af en anden race og Stephan's Dove. Dette gjorde det dog kun værre da jeg ikke kunne få lov at blive, men mon ikke jeg får chancen en anden gang!

Efter en sidste morgen på viewpointet i Tangkoko havde jeg planlagt en tur rundt på resten af Nordøen sammen med Samuel og en driver. Første stop på denne tur var Gunung Mahawu ca 1 time fra Manado. Det var udelukkende Scaly Komgfisher vi kom for, da den er ret svær på Ambang. Den første eftermiddag gik selvfølgelig i regne som altid! Men det lykkedes os heldigvis at finde Isabellan Bush-hen som  tossede rundt på vejen foran os i regnen! Da regnen aftog gik vi ind i skoven for at give Kingfisheren et forsøg - det blev dog ikke til andet end våde sko!
Isabellan Bush-hen
Isabellan Bush-hen
Isabellan Bush-hen
Næste morgen var vi på pletten igen og hørt hurtigt 2 fugle inden vi inden længe fik den ene lokaliseret! Med denne i kasse gik turen lidt højere op ad bjerget for at finde Rufous-thorated Flycatcher - hvilket blev lidt af en kamp. Det tog 2,5 time inden en han kortvarigt lande for an os med et insekt i munden, spiste det og derefter forsvandt ind i skoven igen.
Scaly Kingfisher
Scaly Kingfisher
Scaly Kingfisher
Yellow-billed Malkoha
Det var hvad det var at komme efter på Mahawu, så kort efter forlod vi det lille bjerg for at køre den lange 5 timers tur til Ambang. Ligesom på Mahawu var det blot et par arte vi kom til Ambang for - Matinan Flycatcher og Cinnabar Boobok! 

Første aften stod på Boobok og næste morgen stod på Matinan. Men jeg fuckede op - første aften hørte vi kun et par ugler, hvorfor det kun blev til 4-5 timers søvn så vi kunne prøve på den om morgenen, men desværre blev det lyst inde vi fik den fundet. Derefter var det så lidt højere op ad bjerget hvor Matinan holder til. Men da klokken var rundet de 12, og vi stadigvæk intet havde hverken set eller hørt, besluttede jeg at gå ned - dette var dog kun for at få et hvil  og noget mad, da jeg valgte at forlænge en dag for at give dem endnu en chance. Om eftermiddagen prøvede vi så igen hvor vi på vej op af bjerget fandt en Scaly Kingfisher, hvilken er af anden race med rødt næb. Derefter sagde jeg at det var hurtigt op ad bjerget så vi havde mere tid til at finde Flycatcheren, hvilket resulterede i et lettere hånligt grin og efterfølgende "only morning mr." Hvilket pissede mig ret meget af og gjorde at jeg endnu mere ville finde den. Desværre var det ham, der løb med æren da en fugl lige pludselig hoppede op foran ham, og efter lidt tid kaldte tilbage. Selvom det blot er en af de mindre flotte fugle, var det en af de bedste og sjovest længe! Den er ikke helt nem at kende fra Sulpher-bellied Whistler - hvilket man i følge bogen ikke skulle tro - de bedste karakter jeg fandt ud af var mindre næb hvor underbenet var lyst samt kontrast mellem brun ryg og  gråt hoved. På billederne ser det nemt ud, men under mørke lysforhold er det noget helt andet!
Scaly Kingfisher
Matinan Flycatcher
Matinan Flycatcher
Matinan Flycatcher
Matinan Flycatcher
Rusty-bellied Fantail
Citrine Flycatcher
Vi lagede den pænt i seng og ventede derefter 20 min på at det skulle blive helt mørkt og uglerne skulle vågne op. Jeg fik ham overbevist om at vi skulle prøve på dem hvor vi befandt os, altså højere op ad bjerget end vi havde prøvet, uden held, de andre aftner. Og det gav pote med et par stykker sete og omkring 15-20 fugle hørt på vejen ned. Mange folk skrive i rapporter at arten er blevet svære de seneste åringer og mange er begyndt at misse den, jeg tror blot at de fleste fuglekiggere er dovne og ikke gider at gå op ad bjerget og derfor er det de samme ugler der bliver spillet bånd for og derfor er stoppet med at reagere på det.
Næste morgen gik vi igen op til Flycatcheren som var pp og nu to fugle, desværre lykkedes det mig ikke at få bedre billeder end dagen før!
Sulawesi Masked-owl
Cinnabar Boobok
Tabon Scrubfowl

Tangkoko - Sulawesi

Det var så Tangkoko, hotspottet på Nordsulawesi og det skuffede mig udover alle grænser - værre and at få bløde pakker til jul - det er uden sammenligning det kedeligste sted jeg har birded på denne tur!
Great-billed Kingfisher
Great-billed Kingfisher
Great-billed Kingfisher
Great-billed Heron
Der er 3 lokaliteter omkring Tangkoko - mangroven, skoven og en clearing 10 km mod Manado. Mangroven er kun for Great-billed Kingfisher. 
Clearingen er et ret fedt sted hvor man bare står og scanner efter overflyvende fugle, som af og til tager et lander i toppen af et træ. Det var især duer og papegøjer der fløj rundt, men også begge arter hornbills, Purple-winged Roller, White-necked og Crested Myna, Sulawesi Triller og på vejen tilbage gjorde vi et stop ved et stakeout for Sulawesi Scops.
Sulawesi Crested Myna
Sulawesi Crested Myna
Sulawesi Crested Myna
Blue-backed Parrot
Silver-tipped Imperial-pigeon
White-necked Myna
Sulawesi Dwarf Hornbill
Sulawesi Dwarf Hornbill
Sulawesi Dwarf Hornbill
Sulawesi Black-pigeon
Sulawesi Dwarf Hornbill
Sulawesi Goshawlk
Maroon-chinned Fruit-dove
Sulawesi Scops-owl
Sulawesi Scops-owl
Skoven var røv syg og fandt mig selv siddende på en træstub og skrive emails!! Det er sådan en skam for de få fugle der er, er usandsynlig fede:  Green-backed, Lilac-Cheeked og Sulawesi Dwraf Kingfisher, Ochre-bellied boobok (efter 2 dages søgning) og ikke mindst Red-bellied Pitta.
Lilac-cheeked Kingfisher
Tarsier
Red-bellied Pitta
Red-bellied Pitta
Green-backed Kingfisher
Green-backed Kingfisher
Green-backed Kingfisher
Ashy Woodpecker
Knobbed Hornbill
Crested Macaque
Tarsier
Tarsire
Tarsier
Tarsier
Tarsier
Tarsier
Sulawesi Dwarf-kingfisher
Sulawesi Dwarf-kingfisher
Stephan's Dove
Sulawesi Nightjar

Ochre-bellied Boobok
Ochre-bellied Boobok
Sulawesi Hawlk-eagle
Nu er jeg så på vej til Gunung Mahawu så er det sikreste sted for Scaly-breasted Kingfisher og Rufous-thorated Flycatcher inde eg fortsætter med Ambang, Tambun og Nantu!

Binagara - Halmahera

Det gik desværre ikke helt som planlagt og jeg fandt ikke Sulawesi Flycatcher, men jeg så et par andre gode arter: Bay Coucal og Ruddy Kingfisher.

Ruddy Kingfisher
For at komme til Ternate havde jeg lige en nat i Manado inden flyet næste morgen afgik. Da jeg ventede på min taske faldt jeg i snak med en Indoneser, som spurgte om vi ikke skulle splejse om taxaen fra lufthavnen ind til byen, hvilket var fint for mig. Han fortalte, at han skulle til en lægekonference næste morgen kl 7, så han skulle bare ind på et hotel og sove. Klokken var 23 da vi ankom til det hotellet hvor jeg havde planlagt at sove, han besluttede sig også for sove der. Da vi kom op til skranke fandt vi ud af, at der kun var et værelse ledigt, så selvom jeg egentlig helst bare ville have værelset for mig selv gik jeg med til at dele – det var trods alt kun for 8 timer og jeg ville spare penge. Situationen blev lidt mere presset da vi kommer ind på værelset, hvor det ikke er to enkeltsenge, men derimod en dobleseng. Klokken var mange og jeg besluttede bare at roll with it. Jeg gik direkte i seng og for hurtigt at falde i søvn og på den mode komme ud af den ellers lidt akavet situation. Mens han er ude og spise aftensmad falde jeg i søvn til Bad Boys 2 og bliver vækket en halvtime senere da han kommer tilbage for at gå i seng. Men han lagde sig ubehageligt tæt på mig, og det var vildt underligt. Jeg tænkte at det ville blive en lang nat, for jeg ville ikke få lukket et øje hvis han skulle ligge så tæt på mig resten af natten. Pludselig, efter et kvarters ro i mørket, spurgte han om hvor gammel jeg var. Høflig som jeg nu er opdraget svarede jeg pænt 21, men da han derefter spurgte om han kunne få min hånd sprang jeg ud af soveposen, tændte lyset og spurgte What the fuck is going on?!!!? ’uforstående’ siger han bare What og kan pludselig intet engelsk forstå selvom vi ingen problemer havde haft med at snakke sammen de foregående par timer. Jeg tager herefter mit tøj på, pakker mine ting sammen og er på vej ud af værelset, men han stopper mig inden og siger Ohh you think i am gay? – Jaa kind of ! svare jeg hvorefter han går i panik og begynder at lade som om han snakker i telefon med sin kæreste og aftaler, at hun skal hente ham uden for hotellet. Det ender altså med at han forlade værelset, og jeg står tilbage og letter chokeret og tænker Har jeg lige smidt en bøsse ud af mit hotel værelse??  Jeg ringede herefter til min kære mor og far og fortæller dem samme historie.
Da jeg landede på Ternate, var det ligesom sidst direkte af sted til havnen så jeg kunne komme over til Halmahera. Denne gang dog til Sofifi i stedet for Sidangoli. Blot en times kørsel fra Sofifi ligger Nationalparken Binagara hvor jeg havde planlagt at bruge 4 dage på at lede efter Drummer Rail. Derfor havde jeg været i kontakt med de lokale park ranger, som hjalp mig med indkøb af mad og transport til Roji’s House. Roji er en farmer, som i 2012 fandt en rede for Railen, og har set den mange gang. Hans trægulv blev de næste par dage vores hjem. Desværre så jeg ikke Railen, men Roji’s søn Rudi 4 m foran mig så 3 der løb væk den første aften, hvilket desværre også blevdet sidste vi med sikkerhed skulle se til dem – av!!

Anyway, så var det på ingen måde spildt da jeg fik samlet rigtig mange fede arter op de følgende dage! Ca 100 Blyth’s Hornbills den første dag, Ivory-breasted Pitta over alt, 3-4 Red-bellide Pitta her af en set efter lidt af en kamp med et par vandløb som var dybere en mine gummistøvler var høje, og en et krat, som jeg kun kunne passere ved at kravle på maven under det, men jeg fik den af se i de aller sidste lys! Moluccan Scops-owl, Chattering Lory, Violet-necked Lorykeet, Gurney’s Eagle, mulig Pygmy Eagle, Variable Drawf-kingfisher, 10 Standardwings, Nicobar Pigeon og ikke mindst 2 Cuscus. Det er helt klart et sted jeg vil råde folk at tage til hvis man planlægge en tur til øen. Dog er der nogle arter som var lette i Foli, som jeg ikke så skyggen af her, så man kan ikke helt bytte de to lokaliteter ud.
Roij's Hus
White Cockatoo
White Cockatoo
Grey-headed Fruit-dove
Sombre Kingfisher
Red-bellied Pitta
Red-bellied Pitta
Moluccan Scops-owl
Moluccan Scops-owl
Variable Dwarf-Kingfisher 
Gurney's Eagle
Bears Cuscus
Red-bellied Pitta - Juv 
Violet-necked Lory
Chattring Lory
Golden Whistler
Om aftnen efter at have set Moluccan Scops, gik vi i floden tilbage til huset, hvor jeg på vejen spottede en stor frø. Rudi nærmede sig den langsomt inden han var tæt nok på til at kaste sig ned og fange den. Dum turist som jeg var troede jeg det var for at vise mig den, men det på ingen måde intentionen... Dagen efter jokede jeg med at der manglede frøer på aftensboredet, dette betød blot, at Rudi følgende aften blev sendt af sted med en lygte for at fange frøer, og hjem kom han med 4 store frøer, som blev stegt i en chili/hivdløgsmarinade og blev ret så gode!
  
Da vi igen ankom til Sofifi hoppede jeg på den første Angkott til Tobelo så jeg ankom tidligt nok til at komme ud og kigge efter Megapoden. Der er folk som har misset den og andre har kun set dem i flugt, så jeg havde planlagt det, så jeg havde to aftner hvis det skulle fejle den første. Desværre havde jeg ikke fået forklaret Gode tydligt nok hvornår jeg kom, så han skrev at han først havde tid dagen efter. Dette betød derfor en dag mindre i Sidangoli hvor  jeg havde planlagt at bruge et par dage! 
Vi havde aftalt at han skulle ringe når han var kommet hjem, og så ville han fortælle hvor til jeg skulle tage en Ojek til for at møde ham, men dagen gik og han hverken svarede på mine sms'er eller opkald. Førs kl 20 fik jeg en besked om at han nu var kommet hjem og det nok var bedst at jeg kom dagen efter! Det var så de to dage i Sidangoli han lige havde fuckede op for mig - øv!! 
Spændt på om jeg ville blive brændt af for tredje dag i træk, kom Ojek manden heldigvis allerede kl 12 og vi aftalte at jeg ville finde ham igen kl 16 og så køre til Galela! 
Kl 17 ankom vi så til Gode's lille hus hvor de boede 3 familier! Det var ret stenet for vi skulle have slået 2 timer ihjel inden vi kl 19 ville sejle hen til stranden hvor megapoderne kommer til! Jeg tror mest af alt han ville have at jeg skulle komme så tidligt var så han kunne øve sit engelsk. 
Klokken 19.20 var vi så i den lille båd og på vej igennem mangroven og over til stranden.  Det var perfekt vejr med stjerneklar himmel og en klar måne. Vi var da heller ikke meget mere kommet i land, inden vi kunne høre vingeslag fra den første fugl, der flyver væk. Heldigvis blot 5 min efter fandt vi 2 fugle, som var i gang med at grave et huld. Den ene fløj, men den anden blev tilbage og tossede rundt - den stoppede med at grave, og vi kunne gå helt ind på 2 m så jeg tror den blev skræmt af lygten. Uforberedt som jeg var havde jeg desværre kun min stor linse med, så fik kun full frame billeder, hvilket jeg ærger mig ret meget over da det sorte vulkansand gav en ret sej effekt. Men super fedt var det at se den, og klart den sejest af megapoderne med de rygtegniger.

Moluccan Scrubfowl
Moluccan Scrubfowl
Moluccan Scrubfowl
Moluccan Scrubfowl
Ellers var det bare tidligt hjem så jeg kunne komme afsted til Ternate i noglelunde tid så jeg kunne komme videre til Makassar samme dag. Mit visum udløbe nemlig den 16 så jeg var begyndt at være ret presset af tiden, og jeg havde ikke lyst til at finde ud af hvad der ville ske hvis man bliver længere. Det skulle dog visse sig at blive lidt af en kamp da jeg selvfølgelige ville prøve at gøre det så billigt som muligt. Det var desværre på ingen måde muligt da alle flybilletter var udsolgte osv. osv... Det endte altså derfor med at jeg fløj til Singapore via Jakarta og derefter hele vejen tilbage til Balipapan på Kalimantan. Dvs. Ca 3000 kr for ingenting pånær 2-3 dage spildte på fly og hoteller og ingen fugle - surt show, tak for lort Indobesia!!!
Nu er planen ellers at jeg i morgen skal finde ud af hvordan jeg for adgang til Sungai Wain som er det eneste sted Bornean Peacock  er at finde!

tirsdag den 21. maj 2013


Lompobattang

Da jeg havde en del ting at planlægge, besluttede jeg mig for at tage et par overnatninger i Makassar på et hotel med wifi. Herfra er der nemlig mulighed for, at kigge fugle på et par nærliggende lokaliteter samt i løbet af dagen at komme hjem og svare på mails. I dag tog jeg derfor til Lompobattang for at finde Lompobattang Flycatcher. Det var ikke nær så let at finde skoven, som det var at finde fuglen - men efter at have kørt mere eller mindre i ring i halvanden time lykkedes det endelige. Derefter tog det blot 25 min at finde Flycatcheren, og så 2,5 time tilbage til Makassar.
Lompobattang Flycatcher
Lompobattang Flycatcher

I morgen er planen så at finde "Sulawesi Flycatcher" en stadig ubeskrevet art som ligner Grey-streaked Flycatcher unden øjenring. Derefter tager jeg til lufthavnen, og håber på at der afgår et fly til Ternate!

Foli - Burung Bidadari


Da vi ankom med flyet til Ternate tog vi et par ojeks hen til bådlejet og halvanden time senere var vi på Halmahera. Efter vi var kommet hen til det simple homestay, havde vi håbet på at vi kunne tage en eftermiddags tur til Katu Putih, men vi blev forhindret at et ret så kraftigt regnvejr.

Regnvejr i Sidangoli
Derfor havde vi bredere tid til at få arrangeret en taxa til at køre os fra Sidangoli til Daru tidliget følgende morgen hvorfra vi skulle sejle. Havet kan være ret uroligt op ad dagen, så hvis man vil være sikker på at kunne krydse over, er det en god ide at være der fra morgenstunden. Mens jeg fik vores tasker ud af bilen prøvede Erik at finde en fisker, som ville sejle os over. Problemet var ikke at finde en fisker og hans båd, tvært i mod, men at finde en fisker der ikke tog overpris fordi vi var hvide, det var en sag! Det lykkedes os efter en halvtimes tid af få en båd til 150 kr, overpris, men okay for os – vi ville bare af sted!

Vi håbede på at finde en masse havfugle på vejen over, men det blev desværre kun til lidt terner og lidt fregatfugle langt ude.
 
På vej til Foli

Da vi ankom til Foli kom en masse nysgerrige unger hurtige til. Vi spurgt efter Jeffery, som er landsbyens chef og en ung mand førte os dertil. Vi blev taget i mod med åbne arme og hurtigt blev et par værelse gjort klar og middagsmaden forberedt. Jeffery snakke ikke engelsk, men hans mor snakker en smule, så det var ikke noget problem at kommunikere med dem. Vi havde 3 overnatninger her og havde på forhånd været meget bekymret for hvordan vi skulle få med og vand. Derfor havde vi transporteret æg, nudler og vand over. Men dette var intet problem, der er flere så butikker hvor man kan købe alt, også øl!

Foli er det mest idylliske jeg har været på denne tur. Det er lige hvad jeg har drømt om, at tage en båd væk fra civilisation, bo ved de lokale og gå ud i skoven for at kigge på Frugtduer, Papegøjer, Pitta og Paradiesfugle – fantastisk!

Efter at have spist satte vi kursen mod skoven, den er godt og vel 2 km væk fra huset. Selvfølgelig havde vi også regn denne eftermiddag, så det var hele tide noget med at pakke udstyr ind og ud at plastik poser, men vi fik set en masse fine fugle. Den første dag på disse steder kan være ret forvirrende da 95% af de fugle man ser er lifer. Derfor blev det mest til, at vi fik styr på alt det almindelige, men vi fandt især en god fugl denne eftermiddag – Halmahera Flowerpecker. Efter at have birded på Sumatra hvor vi hele tiden gik og kiggede ned for at finde jordskulkere, kiggede vi her kun op. Den eneste fugl man skal ind i skoven efter er Ivory-breasted Pitta, ellers kommer alle fuglene flyvende over, eller sidder i toppen af træerne og spiser frugt.

Halmahera Flowerpecker

Rufous-necked Hornbill

Rufous-necked Hornbill
Cinnamon-bellied Imperial Pigeon
Golden Bulbul

Følgende dag fik vi Jeffery til at vise os hen til spillepladsen for Standardwing. Man behøver ikke at få stedet vist frem, det er ret nemt at finde selv, hvis man har information om hvor det er, og der er en sti, der føre lige dertil. Vi kunne med det samme høre fuglen, men at få et kig på den var på ingen mode lige til! Jeg fandt en hun højt i trækronerne men Erik nåde ikke at komme på den, og det skulle tage en time før han så den. Han fandt dog en han, og på dette tidspunkt havde jeg stadigvæk kun set hunnen.

Jeg besluttede mig for at klatre op af en bakke så jeg var mere i niveau med trækronerne mens Erik blev nede. Kort efter jeg er kommet på kalder Erik, at han ser den. Jeg beslutter dog at blive da jeg vurdere at jeg, hvis jeg finder den, ser den bedre heroppe fra. Og det gjorde jeg!!! Efter 45 min hvor den mere eller mindre konstant havde været kaldene 30 m fra mig fik jeg endelig pillet den ud! Jeg havde den her i ca 7 min hvor den gav et fantastisk show. Den grønne farve på bryste, som jeg ikke havde set før, stod helt klart mens den i sin display viftede dem frem og tilbage fra brystet – lige som i fjernsynet – i takt med brystfjerene, viftede den også de lange hvide fjer fra skulderne!!! Helt overvældet vendte jeg tilbage til Erik, som fik samme farve som Standardwingen af bare misundelse, da han så mine fotos og hvor godt jeg havde haft den. Han havde desværre i mellem tiden fundet en White-naped Monarch, som er endemisk og den eneste ”vi” så – men som han sagde, så ville han gerne have byttet den ud!

Standardwing BOP
Standardwing BOP
Standardwing BOP
Standardwing BOP
Standardwing BOP
Standardwing BOP

På vej ud fra spillepladsen blev vi opmærksomme på en Oriole, der kaldte oppe fra et træ. Vi listede langsomt frem ad og fik øje på en anden fugl i samme træ, fik kikkerten på den – ”Dollarbird Dollarbird” – Erik kom kort efter også på den. Her sad den de næste 5-7 min inden den fløj hen over hovedet af os og forsvandt. Purple Dollarbird kan være svær, men de sidste år er den blevet mere reglmæssige efter Birdquest havde 10 år uden observationer af arten.

Purple $bird
Purple $bird

Vi nåede ikke lagt inden to sorte fugle komme susende forbi os. De landede kort i toppen af et træ hvor jeg fik et kort kig på den ene, og det lignende, hvad min forventning til Paradise Crow var. Derfor fandt jeg hurtigt stemmen på Ipoden og 2 min efter var de tilbage igen, og nu kunne vi begge få et godt kig på dem samt endelige bestemt.

Paradise Crow

Ellers gik resten af dagen bare med at kigge på farvestrålende endemer, inden mørket faldt på og jagten på target arten, Moluccan Owlet-nightjar gik ind. Frustrerende hørte vi denne nat 2 meget tæt på, men hver gang vi lyste efter dem så vi en mur af grønne blade. Udover disse to hørte vi 4 andre, så der var god håbe for følgende aften! På vej ud spottede jeg pludselige tilfældigvis en fugl i et træ. Ved første øjekast troede vi faktisk at vi havde fundet den, men dette var blot en Large-tailed Nightjar der sad underligt oprejst.

Large-taild Nightjar

Næste morgen gik vi tilbage til spillepladsen, da dette også er et godt sted for pittaen, vi hørte 3 fugle men det lykkedes os ikke at få et kig på nogle af dem selvom vi fik kaldt dem tæt på. Denne dag blev vi desværre endnu engang regnet ud, men dette betød mulighed for middagslur og mere energi til om eftermiddagen hvor vi håbede på at regnen ville være stoppet.

Pittaen var mere eller mindre den første fugl vi hørte efter at være kommet ind i skoven. Vi fandt os et godt sted med udsyn. Efter 15 min er den kommet tæt på, men den ville ikke rigtigt nærmere. Vi kunne de næste 10 min høre den kalde fra samme spot inden Erik fandt den. Desværre blev det uden mig, den fløj væk og stoppede med at kalde!
Opgivende på grådens rand begyndte jeg at spille igen. Ca 7 min tog det før den igen respondere hvor jeg straks efter ser den dybt inden i skoven sidde kaldende på en bambus gren – lettende!! Efter at have taget vores kig besluttede vi os for at bevæge os nærmere. Vi bevægede os langsomt ind af stien meget fokuserede på pittaen, men pludseligt flushede vi en Paradis Kingfisher, som for en stund fik vores og vores kameras opmærksomhed inden vi igen vendt tilbage til pittaen! Det lykkedes desværre ikke at komme rigtig tæt på fuglen, og det var meget mørkt – men helt fantastisk var det!

Ivory-breasted Pitta
Ivory-breasted Pitta
Ivory-breasted Pitta
Common Paradise-kingfisher

Der var på dette tidspunkt kun ca en time til det blev mørkt, så vi tilbagelagde hurtigt 3 km så vi kom til den del af skoven hvor Halmahera Boobok holder til. Vi ankom til stedet sammen med mørket og blot 10 min senere var der gevinst, den respondere! Pludselig så vi den krydse vej og regnede med at den ville lande i det store træ på den anden side, men vi kunne ikke finde den, selvom vi kunne høre den var der! Kort tid efter krydsede den tilbage, og denne gang fandt vi den i første forsøg – jeg er virkelig vild med Booboks, som er relativt nemme i forhold til Scops! Med den i kassen var det tilbage mod stedet hvor vi natten før havde Owlet-nightjaren!
Halmahera Boobok

Igen var de samme to meget aktive og tætte på vejen, men vi besluttede ikke at spilde tid på dem, og fandt derfor et nyt sted, som så tilpas åbent ud til at vi kunne spotte den, men stadigvæk tæt nok til at den ville lande der. Kort efter vi er begyndt at spille er der svar fra en, men vi kunne ikke finde den med lommelygten før det er for sent – den flyver bare væk fra os og det eneste vi kan konstatere er, at det var en lorte observation af en rufous fase Owlet-nightjar. Heldigvis var det ikke det sidste vi skulle se til arten denne aften. 20 m  længere nede af stien prøvede vi igen at spille og denne gang med mere held, den kommer helt tæt på og vi spottede den hurtigt. Den sad bare på en gren og var ikke rigtigt forstyrret af hverken os eller lyset, den sad bare og vendte hovedet engang imellem mens den kaldte. Den gav os selskab i ca 5 min inden den fortsatte nattens jagt.       

Moluccan Owlet-nightjar
Moluccan Owlet-nightjar

Næste dag havde vi ikke tid til at kigge fugle inden vi skulle med båden tilbage til Daru og videre til Sidangoli. Vi kom tilbage til homestayet hvor vores tasker stadigvæk stod på samme værelse. Denne eftermiddag lejede vi en motorcykel og kørte til Batu Putih. Ikke overraskende endte vi med at bruge hele eftermiddagen på at sidde i læ, for regnen, under en lille træhytte. Næste morgen havde vi 3 lyse timer inde vi skulle med båden tilbage til Tenate og med fly videre til Makassar på Sulawesi. Skoven så rigtig fin ud selvom vi havde læst det modsatte, og vi så flere Paradise Crows denne morgen end vi gjorde alle dagene i Foli. Derover fandt vi Sombre Kingfisher som var target arten for denne morgen. Ydermere hørte vi 3 pittaer, 1 Standartwing, mange Fruit-dovs og en enkelt Large Cuckoo-dove.

Blue-crowned Fruit-dove
Blue-crowned Fruit-dove
Sombre Kingfisher
Speckeled Imperial Pigeon

Ret presset af tiden og brændstofmangle tilbagelagde vi hurtigt de 12 km ned af bakke mellem skoven og Sidangoli for at kunne nu færgen, så vi kunne nå flyet. Alt gik heldigvis som planlagt trods forsinkelse på båden til Ternate pga motorproblemer og der var heldigvis stadigvæk flybilleter at købe selvom vi ankom blot 50 min før afgang. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar