torsdag den 21. februar 2013

Happy ending - og så afsted!


Jeg fik fat i stemmen, ganske vidste ikke verdens bedste, men vi besluttede at give uglen en sidste chance. Vi aftalte derfor, at køre til Lewa igen kl 18. Da kl blev 18 og jeg stod i fuld udrustning og klar til afgang, ringede Freddy med besked om, at det ligesom i Waiangapu var et være uvejr i Lewa. Derfor udskød vi afgangstidspunktet og kørte i stedet kl 02.00 med ankomst til skoven i Lewa kl 03.20. Det tog ikke mere end 5 min at få den første Sumba Boobook tiltrukket, men helte tæt på ville den ikke - sandsynligvis pga. dårlig optagelse. Jeg vadede derfor i belragende mørke ind i skoven, stilte mig under træet den kaldet fra og optog den, der var intet udsyn herfra, så det var umuligt at finde den. Jeg gik tilbage til Freddy der ventede på hovedvejen og begyndte at spille. BANG - det tog kun 15 sek med den ny optagelse før den sad højt i et træ foran os. Vildt hidsig sad den uroligt på grenen med strakt hals mens den tjukkede arrigt. Kort efter kom endnu en, så der nu var to hidsige Boobooks side om side. Efter at have konstateret, at de var for langt væk til at tage nogen form for gode fotos, lod vi dem være i fred og kørte fra stedet mens de stadig var meget vokale. Vi kørte efter en lokalitet hvor der normalt er Mees's Nightjar, men af uforklarlige årsager var den her ikke denne gang - heldigvis har jeg chance for den andre steder på Lesser Sundas.
SUMBA BOOBOOK - Glæden ved endelige at finde denne ugle og og billede kvaliteten stemmer desværre ikke helt over ens

Sumba Boobook

Klokken var nu blevet 04 og Freddy og driveren gjorde klar til at køre hjem, men modvilligt fik jeg dem overtalt til at sove i bilen så vi kunne have 2,5 times birding om morgenen inden jeg skulle boarde i lufthavnen. Mens driveren, som var halv høj efter at have spist nogle røde blade og Freddy lå og snorkede kunne jeg ligge og irriterer mig over den Barn Owl der kunne høres et stykke væk - det er blot spørgsmål om tid hvornår den bliver splittet, for den lyder markant anderledes og ser også anderledes ud! Da det blev lyste og fuglene vågnede op var der kun en fugl der talte - Sumba Flychatcer den sidste endem som jeg ikke havde fået styr på! Det tog godt 1,5 time før der var en som responderende på lang afstand, vi satte os derfor hver især på en træstub for at prøve at tiltrække den - men intet skete! Vi prøvede derfor at gå direkte efter hvor vi sidst hørte den, og fandt et godt sted langs et lille vandløb. Her spillede jeg igen stemmen men intet skete. Lige indtil Freddy fik øje på en fugl et godt stykke oppe af skråningen - her ser jeg fuglen bagfra og er ikke i tvivl om at det er en Flycatcher, men den flyver inde jeg med sikkerhed kan nå at konstatere om det er Sumba Fly eller en anden art. Heldigvis går der ikke længe før den igen hoppe op på en gren, denne gang med fronten til os hvor det med det samme bliver klart - Sumba Fly og ryddet op! Med en halv time tilbage inden vi blev nødt til at køre mod luftehavnen, stilte vi os et sted på hovedvejen med godt udsyn, for at give Sumba Myzemola den bedste chance - det er meget besynderligt at vi ikke har fundet denne art i løbet af turen, da andre hold normalt ser mellem 3-5 fugle. Desværre kom den ikke, men den findes også på øen Roti hvor jeg håber at finde den. Derimod komm en Rofus-backed Kingfisher høvlende gennem skoven, og lidt efter lykkedes det langt om længe at få spillet en Cinnamon-banded Kingfisher ind! Alt i alt kunne jeg på ingen måde forlange mere af denne morgen, så det var vel tilfreds jeg ankom til lufthavnen.
Cinnamon-banded Kingfisher

Cinnamon-banded Kingfisher
Der stod på min flybillet at ”bording time” var kl 11.00 og kl 11.20 var dørene indtil lufthavnen stadigvæk lukket, så vi stod ca 30 mennesker som sild i en tønde og ventede på at komme ind - et være gedemarked. Men af sted, blot en lille time forsinket, kom jeg da og sider nu på et skønt Homestay til kun 55.000 (30kr) pr nat.I morgen skal jeg mødes med Ony, som skal guide mig rundt på Timor, og lægge planen for tiden på denne ø. Efter 9 dage på Timor flyver jeg til Flores og Komodo hvor jeg har ca samme antal dage. Herefter håber jeg på at tage til Halmahera, men har ikke helt fået styr på dette endnu.
Freddy og jeg i regnskoven i Lewa



tirsdag den 19. februar 2013

Sumba


Så er Lesser Sundas delen af turen skudt i gang og dette med et ordentligt brag – lyn, torden, regn og masser af mudder har præget mit ophold på Sumba! Jeg fløj fra Denpassar til Waiangapu, på Sumba, hvor Freddy samlede mig op, og så var det ellers mod Lewa. Lewa er den by som ligger nærmest de fuglesteder der er på Sumba, her havde vi 3 overnatninger. Familien, som kørte stedet var utrolig søde og prøvede virkelig på at kommunikere, men de kunne intet engelsk så allerede på førstedagen opgav vi at tale sammen og brugt i stedet håndtegn og skulderklap.

Som jeg skrev i starten fik vi meget regn, dette betød også at der virkelig skulle arbejdes i de tørre timer for at få hentet alle endemerne hjem. Dette lykkedes også – næsten – men betød at jeg ikke havde meget tid til fotografering hvilket er grunden til den meget lave billedkvalitet.

Den første eftermiddag brugte vi ved KM51 dette sted er blevet ret berømt efter det var her Little Sumba Boobook blev opdaget tilbage i 95, den blev sidenhen først beskrevet i 02. Men dette sted er også godt for andet, og stort set alle Sumbas endemer er observeret her gennem tiden. Og vi fandt da også er de første af Sumbas endemer og almindeligheder: Blood-bredted Flowerpecker (som sandsyneligt bliver splittet), Rainbow Bee-eater, Red-cheeked Parrot, Sumba Brown Flychatcher, Asian Paradis-flychatcher (på Sumba er alle hannerne hvide og synger anderledes – split) og så fandt jeg en Sumba Hornbill samt en Red-naped Fruit-dove i det aller sidste lys, to rigtig gode arter! Derudover hørte vi: Mees Nightjar, Sumba Boobook, Little Sumba Boobook, Elegant Pitta og Chestnut-backed Thursh alle 5 er ekstremt target arter så det var vildt frustrerende.

Blood-breasted Flowerpecker - Læg mærke til meget lidt hvidt i struben i modsætning til den jeg så på Java og Bali som havde markant hvid strube

Red-naped Fruit-dove

Sumba Hornbill

Følgende dag kørte vi til den nærliggende nationalpark hvor man går på hovedvejen med en konstant susen af biler om ørene på en. Her begyndte det pludselig at gå noget bedre, men det var hårdt arbejde. Jeg fik spillet den første Elegant Pitta ind, som kommer flyvende forbi os og jeg når kun at konstatere de blå og grønne farver. Senere hen fik jeg dog spillet en ind som landede i træet lige foran mig. Her fik jeg også efter lang tid spillet en Chestnut-backed Thursh ind og med disse to arter i kassen var humøret højt. Vi fortsatte videre ned af vejen hvor en Orang-footed Scrubfowl (om denne bliver splitte er jeg ikke sikker på, men Tanimbar racen er splitte) kryssede vejen og lidt senere gjorden en Green Peafowl det samme. Lidt længere nede af vejen fandt jeg en Sumba Green-pigeon samt Sumba Jungle-flychatcher. Dog fandt vi denne dag hverken Eclectus Parrot eller Citron-crested Cocatoo hvilket betød at vi næste dag kørte af sted kl 04 om morgenen for at køre til en anden del af nationalparken. Her fandt vi et godt sted med udsigt over regnskoven og fandt hurtigt papegøjerne. Derudover fandt vi endnu en Sumba Hornbill plus Chinese- og Brown Goshawk. På vejen tilbage gjorde vi at kort stop gennem parken hvor vi fandt Broad-billed Mornarch, Arafura Fantail (split fra Rufos Fantail), Tchik-billed Flowepecker og endnu en Red-naped Fruit-dove.
Da vi kom tilbage til homestayet for at tage en pause mens det regnede af, lånte jeg Freddys Ipad og fik hente Little Sumba Boobook så vi var klar til om aftnen. Og det gik stærkt. Vi klatrede 100 m op af en bjergside og satte os til at vente på at solen gik ned. Kort efter kiggede Freddy på sit ur og sagde at tiden var inde. 10 sekunder efter lander uglen i træet foran os, og vi kan se hele uglen i silhuet op med månen. Jeg giver Freddy lampen og finder ugler i søgeren og giver ham besked på at tænde! Der havde vi den i ca 20 sek inden din hoppede ud af lyskeglen, men efter lidt playback kom den tilbage og lande 2 m over os, herfra fløj den dog hurtigt igen og vi lod den være i fred.

Chestnut-backed Thursh

Elegant Pitta - Den Elegant Pitta, som lever på Sumba ser en anelse anderledes ud end på Flores og de andre øer, derudover reagere den ikke på playback med optagelser af Elgant Pittat fra andre steder end Sumba, endnu et muligt split.

Elegant Pitta

Elegant Pitta

Orange-footed Scrupfowl

Sumba Green-pigeon

Yellow-speckeled White-eye
Little Sumba Boobook

Citron-crested Cocatoo

Næste morgen kørte vi til KM51 igen, men desværre gik det helt i regn og efter 1,5 time under paraply og regnslag besluttede vi at kører til Waiangapu i håb om at her ikke regnede. Men det gjorde det! Vi tog derfor ud til et vådområde hvor der normalt er rigtig mange vadefugle samt et par Australske hejre, Australian Pratincole og Pelican, men det eneste jeg fandt var 4 Golden Plovers og en Hvidklire. Derfor forlod vi kort efter dette huld for at trampe efter Sumba Bottonquail. I masiv støvregn brugte vi 1 timer på at vade rundt i knæhøjt græs hvor det eneste vi fandt var nogle Zebra Finches (denne er for nyligt splittet fra den australske). Vi kørte derfor tilbage til hotellet for at vente på at regen skulle aftage. Kl 15 havde uvejret lagt sig og vi kørte tilbage til lokaliteten. Vi kunne ved ankomsten se, at vi højeste havde en time inden et nyt og denne gang vildt uvejr ville remme os. Derfor ville man kunne have set mig i 45 min mere eller mindre løbe rundt for at få afdække så stort et område som muligt. Men måtte opgive da uvejret kom for tæt på. På tide var det også at jeg var lidt heldig. 50 m inden vi er ude af lokaliteten flusher vi to og den ene når jeg at se et splitsekundt på jorden inden den igen løber ind i den høje vegitation. Vi flusher dem i alt tre gang inden vi lader dem i fred og forlader stedet. Ti minutter senere står det hele i et og det gjorde det 5 timer i træk.

Sumba Bottonquail

Sumba Bottonquail

Sumba Bottonquail

Zebra Finch

Nu ligger jeg så på mit hotelværelse og leder desperat efter en optagelse af Sumba Boobook og læser op på Timor og Flores som er de næste to øre jeg rejser til

De eneste endemer jeg ikke fik set var Sumba Flychatcher, som jeg ikke så, da Freddy fandt den mens jeg prøvede at spille en Pitta ind. Samt Sumba Boobook, som jeg givet vis får hvis jeg bare finder stemmen på den, men tiden er knap. Jeg flyver til Kupang på Timor om 25 timer.

torsdag den 14. februar 2013

Sidste dag på Bali

Så har jeg sidste dag på Bali for denne gang. I morgen flyver jeg til Waingapu på Sumba hvor jeg skal mødes med Freddy, som er en lokal fugleguide.

Efter Sumba tager jeg til Timor og derefter Flores. Jeg ved ikke rigtig hvor mange steder jeg har wifi forbindelse den næste tid, så der vil måske være lidt stilstand på bloggen!

Nu glæder jeg mig bare til at komme I gang med Lesser Sundas og dets mange endemer.

Vi ses på bloggen!

onsdag den 13. februar 2013

Mula mula

I dag havde jeg mine første dyk på Lembongan og du var helt vanvittigt!

Det første var for at se Mantas endnu en gang og det var så fantastisk. Vi havde fornøjelsen af at dykke rundt med disse kæmper over 50 min.











Det næste dyk var på Crystal Bay hvor der for 2 dage siden blev set intet mindre end 3 Sunfish - Mula mula, klumpfisk - så forhåbningerne var store.
Heldigvis vidste Rudy - min divemaster - præcist hvad der skulle til.

Vi dykkede ned til en klippe på ca 30 m. dybde hvor vi kunne ligge i læ for strømmen, som var virkelig hård. Det tog ikke lang tid inden vi spottede den nogle meter under os, så vi trodsede strømmen og dykkede ned til den. Her havde vi ca 10 min med dem på 35-37 m hvorefter vi blev nødt til at komme op på lavere dybde! Dette var uden sammenligning den største dykker oplevelse jeg har haft - virkelig helt unikt!!!






mandag den 11. februar 2013

Lembongan

Så er jeg kommet til Lombongan og har de seneste to dage været sammen med 4 svenskere! I går lejede vi 3 scootere og kørte øen rundt og i dag havde vi booket en kombineret snorkel og fiske tur. Vi startede ud med at fiske og fik en 3 kg. tun på krogen, dog var vi ikke helt tilfredse da vi kunne se fiskerne omkring os hive den ene store fisk ind efter den anden. Efter at have fisket var det tid til snorkling. Det første sted vi stoppede, var for at se Manta Rays – og vi så intet mindre end seks! (En drøm jeg har haft i 9 år gik i dag i opfyldelse). Herefter stod den på snorkling et par andre steder og det så virkelig fint ud, så jeg ser frem til at komme ned med en tank på ryggen!






Da vi havde fået nok af snorkling sejlede vi tilbage til Lombongan hvor vi fik grillede fisken, og så var der ellers middagsmad.

lørdag den 9. februar 2013

Tulamben 2.0

Så her jeg afsluttet mit 10. og sidste dyk i Tulamben for denne gang. Det har været helt fantastisk dykning som i nok også kan fornemme på billederne. Beklager men jeg er ikke helt så skarp i fiskenenavne som jeg er i fuglene, men har gjort et forsøg.

Grouper

Frog Fish

Grouper

Grouper

Grouper

Black-tipped Reef-shark

Black-tipped Reef-shark

Grouper

Black-tipped Reef-shark

White-spotted Orange Shrimp

Koral rev

White-spotted Orange Shrimp


Moræne

Blå-og-gul Moræne

Blå-og-gul Moræne

Green Nudibranch

Pink-and-purple Nudibranch

Green-striped Nudibranch

Yellow-spotted White-nudibranch

Big-horned Nudibranch

Nice Nudibranch

Moon Nudibranch

Craying Nudibranch

Riong Nudibranch

Ginat Nudibranch

Red Seastar

Blue-spotted Sting-ray

Giant Nudibranch

Fly vrag

Fly vrag

Ting

Hairy Blue-crab


Yellow-fronted Fich

Small-spotted Eal

Dragon Fish

White-tailed Fish

Black-backed Box-fish

Stone Fish

Giant Box-fish

Shining-blue Parotfish

Orange-eared Fish

Yellow Fish

Bander Fisk

Maze Fish

Three-striped Fish

Koraler og Silvish Fish

Yellow-fronted Fish

Big-lipped Big.fish

Beautiful Fish

Beautifull-blue Fich

Koral og Silvish Fish

Sexy Shrimp
I morgen tager jeg så videre til Lembongan for forhåbentlig at se Manta Ray og Sun Fish, inden jeg igen skal til at se nogle fugle igen - det kan jo ikke være tant og fjas det hele!