lørdag den 6. juli 2013

Sungai Wain - Kalimantan

Jeg havde frygtet at det ville blive Way Kambas om igen med diskussion i timevis for at få ad gang til parken. Lokale fugle folk havde fortalt mig at de ikke arrangerer ture der ind mere fordi det simpelthen var for besværligt. Jeg havde derfor hævet 4 mio. så jeg havde penge nok til at bestikke dem for jeg ville se Bornean Peacock-pheasant. Jeg ankom til parkkontoret med taxa blot en times kørsel fra Balikpapan og blev taget i mod med åbne arme og fik hurtigt arrangeret en tur i skoven samme eftermiddag. Der var dog et problem, chefguiden – Agusdin – var ikke hjemme og han havde nøglen til en lille hytte, som var lavet til at turister kunne overnatte i. Jeg fik dem dog overtalt til at jeg kunne spænde min hængekøje op i bongotrommeopbevaringsrummet, hvilket var helt fint. Det skulle nemlig vise sig, da Agusdin kom hjem og fik låst op, at der ikke var blevet gjort rent siden hytten blev bygget, så hængekøjen blev spændt op i mellem døren og vinduet. Næste problem var at få mad. Det eneste sted man kunne købe mad var 20 min kørsel på knallert væk. Derfor blev morgenmaden oftest droppet, middagsmaden var nogle kiks og bananer og så en ordentlig omgang aftensmad. Det blev dog også beder da Agusdin kom tilbage, da han nogle gange tog noget toastbrød og chiliketchup med ud i skoven. Ellers så vænner man sig hurtig til det, det giver en dundrende hovedpine den første dag, men der efter er det okay.
Det sidste problem ved stedet var hygiejne, der var kun beskidt vand at bade i hvilket betød at jeg efter 5 dage kiggede ned ad mig selv, og kunne se hvordan alle mine insektbid og rifter fra torne væskede, var gule og betændte.

Det lyder måske lidt hårdt, men når fuglene er sjældne nok så er det ikke noget problem. Det blev også yderlige besværligt da jeg bare dukkede op – de svare aldrig på mine mails – men man kan helt sikkert få det arrangeret i forvejen så hytten er ren, og få nogle til at lave mad så man er fri for at køre 20 min. 

Arterne er meget lig med hvad jeg så i Kambas og Tamanagare, men fugle som jeg bøvlede med disse steder, var almindelige her! Det var arter som Grey-chested Jungle-Flycatcher som jeg kun havde set en fugl før, og her havde jeg på den bedste dag 10. Rufous-taild Shama havde jeg 4 stk. hvor jeg kun havde set en før i Kambas. Fluffy-backed Tit-babbler var daglig, sammen med Garnet Pitta som man konstant kunne høre fløjte fra skovbunden, og ligeledes kunne Banded/black-and-yellow Brodbill. Derudover fik jeg spillet en Great Argus ind, som bare kom susende forbi og fandt ud af at den var blevet narret og forsvandt tilbage i skoven, jeg havde også en hun Crested Partdrige, som jeg godt nok først smed væk som Emerald dove. Over floden samledes hver aften en ordentlig bande sejlere hvor i blandt Grey-rumped Treeswift og Brown-backed Needltail også kom. Af natfugle havde jeg mange Reddish Scops, Blyths frogmouth og så flushede jeg en Brown Wood-owl fra sit day roost, som lande kort i træet foran inden den fløj videre. Jeg havde også et lille party med 6 Bristleheads, 4 Racket-tailed Drongos og 3 Bornean Black Magpie.

Rufous-tailed Shama
Crow-billed Drongo
Black-thiged Falconet
Black-thiged Falconet
Bristlehead
Diard's Trogon'
Sejler sø
Brown-backed Needltail
Brown-backed Needltail
Fluffy-backed Tit-babbler
Greater Leafbird
Short-tailed Babbler
Garnet Pitta
Ud over disse fantastisk arter, havde jeg 4 suverænt gode arter, som gør dette sted helt specielt og som kræver og fortjen en lidt længer beskrivelse.

Den første af disse 4 arter jeg så, var Grey-breasted Babbler en sumpspecialist der har en meget lille og pletvis udbredelse, og udover Sungai Wain kender jeg kun til en lokalitet i Brunei. Jeg fandt denne den første eftermiddag og den var som Babbeler oftest super responderende til bånd. Udover denne observation havde jeg 2 andre – med denne i hus mangler jeg kun White-necked for at have set alle babbler jeg har været i områder for.
Grey-breasted Babbler
Grey-breasted Babbler
Den næste fugl jeg så, som uden til var højdepunktet i Sungai Wain og bliver helt sikkert også et af tures største, var Bornean Peacock-pheasant. Denne fugl er muligvis Borneos mest eftersøgt endem og flotteste, og det kan tælles på to hænder hvor mange hvide der har set arten. De lokale kalder den Ayam utan som betyder Skov høne – og et stort problem, er at den smager godt og derfor bliver jagtet.

Det blev i alt til 4 sete fugle, hvor af de 2 første var meget korte, og kun bestemt på jiss. Men på 5 dagen lykkedes det. Vi sad tidligt morgen på en træstamme i et af de såkaldte ”spot area” men efter en halvtime var intet sket, og vi gjorde klar til at prøve et nyt sted. Men lige i det samme gav den 2 kald langt inde fra skoven. Der var ingen trails i retningen, men hurtigt fik vi os moslet ind og fandt en ny træstamme at sidde på med god udsigt. Jeg fik placeret Agusdin bag nogle palmeblade og jeg selv tog mit camouflagenet på. Efter 15 min var der respons og det var tæt på, men det var ikke det samme som jeg spillede – det var kun et enkelt note kald mens mit var dobbelt. Jeg endte derfor med at tro på at det bare var en abe…  lige indtil den kom med det rigtigt kald og jeg blev helt bange for hvad der skal ske, og hvad mit næste træk skulle være. Men heldigvis klarede den det selv. Stiller og roligt kom den nemlig nærmere og nærmere indtil jeg kunne se hovedet komme til syne på toppen af en bakken, men noget var forkert. Da den kort efter stod så jeg kan se hele fuglen var det tydeligt at det blot er en hun, som jo bare ikke er lige så flot som den grønne han.
Den blev ved med at komme nærmere indtil den var helt inde på 10 m før den vendte om og gik roligt tilbage igen. Da den var ude af syne spillede jeg den igen og den responderede og kom langsomt ind endnu en gang, men fuglen kom ikke fra samme retning som det responderende kald gjorde, var der 2? Den tog helt samme tur, ind på 10 m og væk igen. Ufatteligt nok kom den endnu engang ind på helt samme måde, og mens den var aller tættest på blev det klart for mig at der var 2, hvor jeg først så denne hun, så jeg bevægelse og silhuet af en høne. Det er mig helt gådefuldt, men minsandten om den ikke også kom ind for 4. gang på helt samme måde, ind på 10 m og langsomt væk igen. Men da den var på vej væk kom han løbende efter hende. Jeg fik hurtigt kikkerten på den – WOW WOW WOW – det første jeg så var hans hoved med den fineste krone af sølv herefter kom ryggen og halen med de mange øjen til syne inden den blev usselig bag ved et buskads. Heldigvis kom den frem på samme mode to gange mere, inde de forsvandt væk sammen og kom altså ikke tilbage 5. gang! Følgende morgen prøvede jeg samme taktik, men desværre uden held, så det blev ikke til billeder af hannen, men fik nogle som Agusdins kamerafælder havde fanget.
Bornean Peacock-pheasant
Bornean Peacock-pheasant
Bornean Peacock-pheasant
Bornean Peacock-pheasant
Bornean Peacock-pheasant - Camera trap
Bornean Peacock-pheasant - Camera trap
"The Log"
Helt vild og ustoppelig var jeg, da vi kom ud fra Peacocken, og jokede med at vi nu bare skulle finde en Ground-cuckoo. Denne dag vidste sig hurtigt at være en af de dage hvor intet kunne gå galt, for bare sekunder efter kunne vi høre det dueagtige kald nede fra sumpen og ruten tilbage til kontoret bliver med et ændret. Der var en trail som ville føre os tættere på, men da vi var nået 10 min ind af trailen og den drejede af i den forkert retning var den stadigvæk lagt væk, men dog stadigvæk aktive. Jeg skurede derfor helt op for lyden på højtaleren og gav dem noget bånd. Underligt nok stoppede de brat, hvilket kunne være et tegn på at de var på vej. Jeg fik os derfor placeret bag en palme så vi sad skjulte. Der gik 5 min uden noget sket… og der gik 10 min og vi havde intet hørt, hvorefter jeg giver dem noget mere bånde, men intet respons. Der gik 15 min og mine forhåbninger var ved at være små, lige indtil det hæse alramkald kunne høres blot 25 m væk fra hvor vi sad. Jeg skiftede derfor fra duekaldet til alarmkaldet, og det virkede! De næste 5 min løber de helt tosset rundt, er oppe og sidde i træerne og utrolig vokale, herefter forsvandt den ene ind i skoven da jeg rejser mig op for at prøve at få nogle billeder, men den anden blev tilbage de næste 5 min, men jeg pressede den lidt for meget og den forsvandt ind i skoven igen. Og jeg fik desværre ingen billeder, men det gør jeg på floden!
Camp 3
Den sidste fugl hørte jeg desværre kun, men bare det at få klarhed over at den var der, var vigtigt. Large Frogmouth, som jeg så på Sumatra – det er indtil nu uden tvivl den vildeste fugl på denne tur og den bliver næppe slået så jeg var træt af ikke at se den igen. Jeg havde minimum 2, men det kan også være der har været 4!! Desværre drev de gæk med mig, og selv om jeg havde dem inde på ca 20 m – og så en stor fugl land i træet lige foran mig mens jeg stod og spillede, gade vide hvad det var – lykkedes det mig ikke, og ved midnat opgav jeg for at finde tilbage til min hængekøje. Dette betyder altså at den eneste grund der skulle være til at tage til Way Kambas, hvis man vel og mærket har været på Sabah, er Bonapart’s nightjar og albinoænder. Hvilke jeg selv gerne ville bytte ud for de andre arte jeg har set i Sungai Wain.

Det var altså Sungai Wain et super fedt sted som klart bør blive et sted flere fuglefolk tager til. For med disse arter kunne der også være arter som, Crestless Fireback, Malayan Honeyguide, Black Partdige, og ja Bonapart’s Nightjar selv om jeg prøvede på den, er den der nok et eller andet sted!

Der er allerede 3 lokale fuglekikkere der har spurgt mig om information om hvad jeg så og hvor, hvilket virkelig er mig en gåde når parken blot ligge 1 time fra lufthavnen og der er så let adgang.

Jeg fortalte Agusdin om hvordan man i Thailand med stor succes havde lavet små pools inde i skoven og på den måde lokket en masse fugle til, og han var meget opsat på at han også ville prøve det. Så jeg håber at komme tilbage i september og tage der første gode billeder af hannen.

Efter en nat i Manado – desværre ingen sjove bøsseeventyr denne gang – tager jeg senere i dag til Tangkoko for at gøre Sulawesi færdig. Og så er det snart ved at være tid til at jeg for besøg og Sabah skal rydes op!


Hav det godt derhjemme, jeg har det fantastisk!     

Ingen kommentarer:

Send en kommentar